Szent Márton Országos Rajzverseny

A képzőművészeti versenyt meghirdető házigazda AMI  nevében Németh Gábor intézményvezető köszöntötte a megnyitóra érkezett vendégeket. A házigazda vácisok az iskola galériájában 168 alkotást mutattak be. Ez a fantasztikus „díszlet” várta a vendégeket.  Ebből a kvalitásos műcsokorból az aula díszfalán – kiemelt galériatérben – egy exkluzív válogatást is prezentáltak a rendezők. Grafikák, festmények, nyomatok, festett üvegtáblák jelezték azt a színes, sokrétű alkotói világot, ami a gyermekrajzok készítőit jellemezte.  A 6-14 éves korosztály alkotói világa még romlatlan, átpolitizálástól mentes. Márton önzetlensége  ma is megszólítja a gyermekeket.   
Márton-püspök, Európa és Pannónia védőszentje volt az első olyan szent, akit életútjáért, emberi jóságáért, segítőkészségéért, és nem vértanúsága miatt kanonizált a katolikus egyház.
Európa kulturális térképére Szent Márton révén került fel Savaria, a mai Szombathely város elődje. A Via Sancti Martini Szombathelytől Tours-ig vezette, vezeti a középkori és mai zarándokokat. Mint tudjuk, Márton Savariában született Krisztus után 316-ban.
A gyermeki alkotói lélek tisztasága, a szolidaritás nélkülözhetetlen mindennapjainkban – hangsúlyozta megnyitó beszédében Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestereFodor István tankerületi igazgató a gyermekek alkotói világának erkölcsi és lélektani tisztaságát hangsúlyozta. Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, a Savaria Egyetem tanára, a szakmai zsűri elnöke kiemelte: a gyermeki lélek és alkotói világ rendkívül sokrétű,  összetett. Ezért a zsűri sem lehet soha tévedhetetlen. Sem ő, sem Rákos József grafikusművész, a váci egykori tanára, sem Horváth Andrea, iskolánk AMI vezetője. 
 A megyéspüspök úr jókívánságait Kóródi Tibor hitoktató tolmácsolta.
A vizuális rendezvényt Király Katalin zenepedagógus tanítványai színesítették. Óriási sikert aratott a diákok és nagyik vegyes kórusa, akik Szent Márton szellemét idézték meg lampionos előadásukkal. 
A Szent Márton Országos Képzőművészeti Verseny kiállításának megnyitóját a díjkiosztóval koronázta meg a Váci Általános Iskola és AMI. A díjazottakat Horváth Andrea tanárnő, az AMI intézményegység-vezetője szólította. Négy kategóriában közel félszáz díj talált gazdára a fő támogatók: Székely János megyéspüspok, Horváth Soma alpolgármester, Fodor István tankerületi igazgató, és a Vas Népe megyei napilap jóvoltából, valamint Hotváth Andrea önzetlen felajánlásából. A Vas Népe két különdíját Merklin Tímea szerkesztő-újságíró adta át két rumi diáknak, akik üvegfestészetben jeleskedtek. A vidéki művészeti és általános iskolák kitűnően teljesítettek; Csepreg, Körmend, Rum, Vép kitűnő művekkel képviseltették magukat.
Az intézmény vezetője külön köszönetet mondott az országos pályázatot kiíró és a kiállítást rendező kollégáinak; Horváth Andrea AMI-vezetőnek, Bodorkós András grafikai műhely-vezetőnek és Tóth Magdolna tanárnőnek.
A díjazottak a rögtönzött állófogadáson boldogan koccintottak, sütiztek, kvaterkáztak. Az ünneplők így búcsúztak: találkozunk négy év múlva: ugyanitt, ugyanekkor!

A kiállításról és a díjkiosztóról készült fényképeket megtekinthetik a Galériában.
E-napló